Top επαγγέλματα για καριέρα στην πληροφορική | 2024

Εργασία

6/2/2024 12:36:00 μμ

Στο ταχέως εξελισσόμενο σκηνικό του 21ου αιώνα, η τεχνολογία έχει αναδειχθεί σε φορέα της καινοτομίας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για την ανθρωπότητα και την κοινωνία. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να διαμορφώνει τον κόσμο μας, οι γνώσεις στον τομέα που σχετίζεται με την πληροφορική και τους υπολογιστές καθίστανται εξαιρετικά χρήσιμες. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζήτηση στον κλάδο έχει εκτοξευθεί. 

Παρακάτω θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η καριέρα στην πληροφορική και τις διαφορετικές θέσεις εργασίας στην πληροφορική που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Τα πλεονεκτήματα που έχει η καριέρα στην πληροφορική 

Εάν έχετε πάθος για τους υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού, η επιδίωξη για μία καριέρα στην πληροφορική, μάλλον αποτελεί τη σωστή επιλογή για εσάς. Η καριέρα στην πληροφορική εξελίσσεται και επεκτείνεται συνεχώς αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Σύμφωνα με το Association for Computing Machinery (ACM), η πληροφορική έχει ρόλο σε διάφορους τομείς της ζωής με αποτέλεσμα η γνώση υπολογιστών να επιτρέπει την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε θέσεις που έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. 

Καινοτομία 

Η πληροφορική παρέχει την κινητήρια δύναμη για καινοτομίες σε ποικίλους κλάδους, από την ανάπτυξη λογισμικού και την τεχνητή νοημοσύνη έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ανάλυση δεδομένων. Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ατελείωτες επαγγελματικές διαδρομές εξασφαλίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να βρει την κατάλληλη θέση για εκείνον.

Υψηλή ζήτηση

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η ζήτηση για επαγγελματίες της πληροφορικής είναι στα ύψη καθώς οι πτυχιούχοι πληροφορικής είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι στην αγορά εργασίας.

Επικερδείς μισθοί

Η καριέρα στην πληροφορική συνοδεύεται συνήθως -λόγω της ζήτησης- με ανταγωνιστικούς μισθούς. Οι εξειδικευμένες δεξιότητες και οι γνώσεις που απαιτούνται στον τομέα προσφέρουν υψηλότερη αμοιβή, παρέχοντας οικονομική σταθερότητα και ευκαιρίες για επαγγελματική πρόοδο.

Εξέλιξη

Η επιστήμη των υπολογιστών είναι ένας δυναμικός τομέας που εξελίσσεται γρήγορα και σας καθιστά στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Παγκοσμιότητα 

Η πληροφορική συνεισφέρει στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, από την ανάπτυξη τεχνολογιών που σώζουν ζωές έως την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η παγκοσμιότητα αυτή σας δίνει επίσης τη δυνατότητα ν’ αναζητήσετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, δίχως να παίζει μεγάλο ρόλο η γλώσσα της χώρας που θα επιλέξετε ώστε να εργαστείτε. 

Πολυπλοκότητα

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που παρέχει η πληροφορική εφαρμόζονται σε διάφορους κλάδους προσφέροντας στους επαγγελματίες τη δυνατότητα και την ευελιξία να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία τους σε ποικίλα περιβάλλοντα.

Εργασία εξ αποστάσεως

Η πληροφορική συχνά επιτρέπει τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως εξασφαλίζοντας ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον και ενισχύοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Το αντικείμενο συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματικότητα, όπου ο επαγγελματίας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του νεοφυή επιχείρηση και να καινοτομήσει. 

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Η πληροφορική καλλιεργεί ισχυρές δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων που προσεγγίζονται αναλυτικά και συστηματικά.

Πέρα από το τρέχον κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, αξίζει να λάβετε υπόψη και τις προοπτικές της πληροφορικής. Όλα δείχνουν πως οι δυνατότητες της είναι απεριόριστες κι αυτό καθιστά εξαιρετικά ευοίωνο το μέλλον της. Μην ξεχνάτε πως οι υπολογιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και η ζήτηση όσων εξειδικεύονται στην πληροφορική φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. 

 

Ποιες δεξιότητες είναι χρήσιμες για την καριέρα στην πληροφορική

Εάν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια καριέρα στην πληροφορική, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η πολυπλοκότητα του αντικειμένου απαιτεί ποικίλες δεξιότητες που δεν έχουν μόνο να κάνουν με την τεχνολογία και τους υπολογιστές.

Για να πετύχετε στον τομέα της πληροφορικής, χρειάζεστε αναλυτική σκέψη, καλή γνώση των μαθηματικών, προσοχή στη λεπτομέρεια, ενδιαφέρον για την έρευνα, επιθυμία για συνεχή ενημέρωση,  ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, επικοινωνιακές δεξιότητες, καλή συνεργασία κ.α. 

Οι καλύτερες θέσεις εργασίας στην πληροφορική 

1. Computer and Information Systems Managers

Η θέση απαιτεί πτυχίο, μεταπτυχιακό αλλά και αρκετά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο.  
Μπορεί να συνεργάζεστε απευθείας με κορυφαία στελέχη, να κάνετε συστάσεις για βελτιώσεις στα τεχνολογικά συστήματα μιας εταιρείας ή να επιβλέπετε το έργο των IT.

2. Computer and Information Research Scientists

Σ΄ αυτή τη θέση χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να λύσετε πολύπλοκα προβλήματα και να πραγματοποιήσετε εις βάθος έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. 

3. Computer Hardware Engineers 

Η δημιουργία και η βελτίωση του hardware είναι η κύρια αρμοδιότητα των computer hardware engineers. 

4. Database Architects 

Οι database architects κατασκευάζουν συστήματα για τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων.

5. Software Developers

Ένας προγραμματιστής γράφει κώδικα για να δημιουργήσει προγράμματα και software, όπως ιστότοπους, εφαρμογές για κινητά ή λειτουργικά συστήματα.

6. Computer Network Architects

Ασχολούνται τόσο με το hardware, όσο και με το software, ενώ αναλαμβάνουν την αναβάθμιση της υποδομής μιας εταιρείας και τη βελτίωση των συστημάτων της. 

7. Information Security Analysts 

Με την αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, εταιρείες συμβουλεύονται  ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν βελτιώσεις στα συστήματα ασφαλείας και πραγματοποιούν ψευδείς παραβιάσεις για να βρουν τα τρωτά σημεία ενός δικτύου. Εκπαιδεύουν επίσης τους χρήστες ώστε να διατηρούν τις πληροφορίες του συστήματος ασφαλείς για την αποφυγή μελλοντικών επιθέσεων.

8. Data Scientists 

Για να εργαστείτε ως επιστήμονας δεδομένων, χρειάζεστε πτυχίο πληροφορικής, αν και ένα πτυχίο στη στατιστική ή στα μαθηματικά είναι χρήσιμο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Αυτοί οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δεδομένα για να λάβουν αποφάσεις και συχνά χρησιμοποιούν δεξιότητες προγραμματισμού για να δημιουργήσουν αλγόριθμους που κάνουν την ανάλυση δεδομένων ταχύτερη και πιο αποτελεσματική.

9. Software Quality Assurance Analysts and Testers

Eίναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή και την αναθεώρηση λογισμικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί για να διασφαλίσουν ότι όλα λειτουργούν σωστά.

10. Computer Programmers

Αυτή είναι η μόνη θέση εργασίας στη λίστα με αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης και ο λόγος αυτής της πτώσης είναι ότι πολλές ανάλογες θέσεις εργασίας είναι πλέον αυτοματοποιημένες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το να είστε προγραμματιστής δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή καριέρας, αν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες που θα σας ξεχωρίσουν. 

11. Database Administrators 

Ενώ οι Database Architects κατασκευάζουν τα συστήματα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, οι Database Administrators τα παρακολουθούν για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει και ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αποτελεσματικά.

12. Web and Digital Interface Designers

Δημιουργούν και δοκιμάζουν εφαρμογές, ιστότοπους, προγράμματα και λογισμικά. 

13. Project Management Specialists 

Διαχειρίζονται ένα έργο από την αρχική του ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση του. Αυτό το έργο μπορεί να είναι ένα νέο software, η δημιουργία hardware κ.α. 

14. Network and Computer Systems Administrators

Αναλαμβάνουν την οργάνωση, την αναβάθμιση, την εγκατάσταση και τη συντήρηση δικτύων και συστημάτων, τη σύσταση βελτιώσεων και την παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης στους χρήστες. 

15. Web Developers

Οι Web Developers κατασκευάζουν και διαχειρίζονται ιστότοπους, όπως είναι τα websites, τα e-shops κ.α. 

 

 

Πληροφορική: Θέσεις εργασίας στο Jobfind

Στο Jobfind θα βρείτε εκατοντάδες θέσεις εργασίας για μια καριέρα στην πληροφορική. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας στην πληροφοτική επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.

Θέσεις Εργασίας IT Administrator | Τεχνικοί Η/Υ & Δικτύων

Οι θέσεις εργασίας για IT Administrator και τεχνικούς Η/Υ και δικτύων απευθύνονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων μιας επιχείρησης.

Θέσεις Εργασίας IT - Information Technology

Τα καθήκοντα αυτής της θέσης είναι α) η συντήρηση και η αναβάθμιση των υποδομών IT, β) η διαχείριση και επίλυση προβλημάτων στα συστήματα και τα δίκτυα, γ) η εγκατάσταση και η υποστήριξη του λογισμικού.

Θέσεις Εργασίας Technical Support / Sales

Σ’ αυτή τη θέση, αρμοδιότητες είναι η παροχή υποστήριξης μέσω τηλεφώνου, email ή chat, η επίλυση τεχνικών προβλημάτων, η παροχή οδηγιών και η επικοινωνία με πελάτες για την ενημέρωση σχετικά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Θέσεις Εργασίας Web Developer

Ένας Web Developer αναλαμβάνει τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση ιστοσελίδων.

Θέσεις Εργασίας ERP / CRM 

Υλοποίηση και παραμετροποίηση ERP / CRM συστημάτων ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού και διαχείρισης πελατειακών σχέσεων. 

Θέσεις Εργασίας Software Developer

Αναλαμβάνετε τη σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση software. 

Θέσεις Εργασίας Systems Engineer

Επαγγελματίας υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση συστημάτων και υποδομών σε έναν οργανισμό.

Θέσεις Εργασίας Mobile Developer

Ο Mobile Developer είναι ένας επαγγελματίας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για κινητές συσκευές, όπως smartphones και tablets.

Θέσεις Εργασίας Data Science & Analytics

Ανάλυση δεδομένων με σκοπό τη λήψη αποφάσεων, τη δημιουργία προβλέψεων, και την ανάπτυξη στρατηγικών. 

Θέσεις Εργασίας Web Designer

Ο Web Designer είναι επαγγελματίας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Θέσεις Εργασίας Database Administrator

Αναλαμβάνει τη διαχείριση και την αποτελεσματική λειτουργία των βάσεων δεδομένων μας.

Θέσεις Εργασίας Cyber Security

Ένας επαγγελματίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) είναι υπεύθυνος για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων, των δεδομένων, και των δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις και απειλές.

Θέσεις Εργασίας QA Engineer

Ένας Quality Assurance (QA) Engineer είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας του λογισμικού. Δημιουργεί πρότυπα ποιότητας, καταγράφει τα σφάλματα, εκτελεί δοκιμές, εκπαιδεύει τους χρήστες κ.α. 

Δείτε όλες τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στην πληροφορική και στείλτε το βιογραφικό σας!